Přihlásit

Základní

Abecední

Komplexní

Poznámka k možnostem vyhledávání: Možnost vyhledávání může být číslem, datem, výčtem nebo textem. V závislosti na tom se přizpůsobují i možnosti, které můžete u daného pole zvolit. Kupříkladu pro text nemají možnosti „větší“ či „menší“ smysl, ty jsou tedy pro text zakázány. Logický vztah mezi jednotlivými požadavky, které zadáte do vstupních polí, se také uzpůsobuje typu dané možnosti. Budete-li mít vztah „nebo“ mezi možnostmi typu datum, automaticky se předpokládá, že u data je požadována rovnost a u textu „obsažení“ daného textu (u textů lze zvolit i možnost přesné shody, u té se uvažuje mezi jednotlivými poli vztah „nebo“). Také pamatujte, že přesná shodaje je, samozřejmě z důvodů zvýšení přesnosti a rychlosti, vyžadována i u výčtových položek, se správným zápisem vám pomůže „našeptávač“.

Výročí

.
Počet nalezených záznamů: 3
Lev František Černík *24. 2. 1878 - +7. 1. 1943
Místo narození: Enzersdorf u Vídně (Rakousko)
Místo úmrtí: Olomouc
Místa pobytu: Olomouc
Obory působení: fytopatolog, lékař, publicista odborný
Anotace:

Působil v Olomouci od r. 1916 jako odborný lékař chorob kožních. Od r. 1920 byl vězeňským lékařem. Hojně publikoval v odborných časopisech. Přednášel v různých spolcích. Vedle svého povolání se pilně věnoval rostlinné fytopatologii. Člen VSMO. Fytologický herbář, obsahující četné unikáty odkázal olomouc. muzeu.

Zdroj:

Fischer, R.: Olomoucký památník 1848–1918. Olomouc 1938. S.37–38.; Kdy-kde-co v Olomouci, 1978, únor, S.15;

Osvald Polívka *24. 5. 1859 - +30. 4. 1931
Místo narození: Enns u Lince (Rakousko)
Místo úmrtí: Praha
Místa pobytu: Prostějov
Obory působení: architekt
Anotace:

Český architekt. Studoval ČVUT u prof. Zítka v letech 1885–1889 a pak jeho asistentem. Od r. 1890 samostatný architekt. V Praze je podle jeho projektu postaven Obecní dům, Obchodní dům U Nováků ve Vodičkové ulici (1902–1903). R. 1906 účast v soutěži na radnici v Prostějově, 1912, filiálka živnostenské banky v Prostějově.

Zdroj:

Zatloukal, P.: Počátky moderní architektury na Moravě a ve Slezsku.Olomouc 1981.;.

Ondřej Zahner *7. 7. 1709 - +6. 2. 1752
Místo narození: Ettershausen
Místo úmrtí: Olomouc
Místa pobytu: Holešov, Kroměříž, Olomouc
Obory působení: sochař
Anotace:

Narodil se v rodině sochaře. Na konci dvacátých let 18. století se objevuje na Moravě. Nejdříve působil v Brně, pak zamířil do Olomouce, kde se usadil. Začal pracovat v dílně místního sochaře Sturmera. Časem se osamostatnil. Koupil dům v ulici 8. května č. 7. Jeho neslavnějším dílem je sousoší Nejsvětější Trojice. Velké množství jeho prací najdeme i v Kroměříži, Novém Jičíně, Holešově a Šumperku. Dvakrát se oženil (měl 5 dětí-4 zemřely velmi mladí).

Zdroj:

cs.wikipedie

Jste si naprosto jisti, že chete tanto záznam smazat?